30.12.10

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΕΘΝΩΣ


Πόσες φορές έχετε ακούσει ή διαβάσει τη συγκεκριμένη φράση ή κα΄τι αντίστοιχο; Κάθε φορά που συμβαίνει είτε μία τρομοκρατική επίθεση είτε διαδηλώσεις με επεισόδια είτε μια απλή χειρονομία προς το Μέσι και τυγχάνει να αναπαράγουν (και να σχολιάσουν κάποιες φορές) την είδηση διεθνή πρακτορεία, η χώρα ντροπιάζεται. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου. Κι άλλες παρόμοιες κλισέ εκφράσεις μεγαλοδημοσιογράφων που ασφυκτιούν μπροστά στην παγκόσμια κατακραυγή για την πατρίδα μας.

Αφορμή στάθηκε το σημερινό συμβάν στο πρωτοδικείο Αθηνών. Τοποθετήθηκε βόμβα σε κλεμμένη μοτοσυκλέτα έξω από το πρωτοδικείο και ο δράστης τηλεφώνησε σε Alter και Ελευθεροτυπία για να τους ανακοινώσει την πράξη του, δίνοντας τους μάλιστα και την πινακίδα της μοτοσυκλέτας σε μια ύστατη προσπάθεια να καταπνίξει τις τύψεις του.

Παρ'όλα αυτά η βόμβα έσκασε (χωρίς να υπάρξουν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές) και άμεσα επενέβησαν αστυνομία, πυροσβεστική και ασθενοφόρο. Τη στιγμή που γράφω, η είδηση έχει ήδη μεταδοθεί από Reuters, Associated Press.Washington Post και άλλα μέσα.

Σε ανάλογα (μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας) συμβάντα που "ξεφτιλίζουν τη χώρα διεθνώς" μου γεννούνται δύο απορίες:

Πρώτη. Σε ποια χώρα δεν υπάρχουν τρομοκρατικές επιθέσεις (και μάλιστα πολύ σοβαρότερες); Θυμηθείτε τρένα σε Ισπανία και Αγγλία. Δε λέω ότι πρέπει να υποθάλπουμε την τρομοκρατία. Αλλά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον υπόλοιπο πλανήτη. Αφήστε που είναι σχετικό το τι χαρακτηρίζεις τρομοκρατία. Βλέπε πολιτικούς, επιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφους...

Δεύτερη. Γιατί τόση ντροπή; Δηλαδή ο υπόλοιπος κόσμος έχει στο μυαλό του τη σύγχρονη Ελλάδα σαν ένα εύρυθμης λειτουργίας κράτος -πρότυπο για τα άλλα- με οργάνωση και πειθαρχία; Κι έρχεται ξάφνου ένα συμβάν (βλ.δολοφονία Αλ.Γρηγορόπουλου και τα επεισόδια που τη διαδέχθηκαν) και του χαλάμε την όμορφη εικόνα; Δε δύναμαι να γνωρίζω τη συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης σε άλλα κράτη, αλλά εδώ αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο, η υποκρισία και η γελοιότητα του ωχαδερφιστή ανθρωπάκου που καλείται νεοέλληνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: