6.12.10

ΤΟ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΛΑΝΟ ΤΟΥ ΕΡΝΕΣΤΟ


Δεν ανακάλυψα την Αμερική με αυτά που θα γράψω, αλλά θέλω να μοιραστώ τις σκέψεις μου για το παράλογο αγωνιστικό σχέδιο του Βαλβέρδε.

Είναι γνωστό πως ο Βαλβέρδε είναι πολύ εργατικός, άνθρωπος με παιδεία και ευγένεια, όπως επίσης πως μπορεί να πάρει μια ομάδα σε άθλια κατάσταση και μέσα σε μόλις 2-3 μήνες να τη μεταμορφώσει. Δύο είναι οι λόγοι. Ότι, όπως κάθε σοβαρός προπονητής, φέρνει το καταρτισμένο επιτελείο του κι έτσι καθιστά τους παίκτες σε καλή φυσική κατάσταση και ότι είναι εξαιρετικός δάσκαλος τακτικής. Όχι σχολιαστής, αλλά δάσκαλος.

Αλλά... Το αγωνιστικό πλάνο που έχει φέτος στον Ολυμπιακό είναι η επιτομή του ανορθόδοξου. Σα να θέλει να καταργήσει το σύγχρονο ποδόσφαιρο και να παίξει κάτι μεταμοντέρνο. Αυτό το ανορθόδοξο συνοψίζεται σε δύο σημεία:
Α) Επιλέγει για επιτελικό μέσο (10ρι ή περιφερειακό επιθετικό), παίκτη που τα προσόντα του είναι κυρίως αμυντικά, ενώ για αμυντικό-κεντρικό χαφ, παίκτη που έχει μόνο δημιουργικά προσόντα.
Β) Διδάσκει ποδόσφαιρο κατοχής, αλλά όμορφο και γρήγορο ποδόσφαιρο παίζει στην κόντρα, χάρη στα χτυπήματα του Ριέρα και του Ιμπαγάσα και τις ασύλληπτες δυνατότητες του Μιραλάς.

Τα δύο παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά του γεγονότος πως Ερνέστο και ποδοσφαιρική λογική έχουν τσακωθεί. Όσοι βλέπουν πραγματικά ποδόσφαιρο, με εννόησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: