9.11.10

ΤΑ ΧΙΛΙΑ Κ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ

"Οι μισοί Έλληνες δεν πήγαν να ψηφίσουν επειδή συνειδητοποίησαν επιτέλους πως δεν ξέρουν να ψηφίζουν και αποφάσισαν πως δεν πρέπει να συνεχίζουν να κάνουν κακό στη χώρα με την ψήφο τους. Τώρα μένει να το συνειδητοποιήσουν και οι υπόλοιποι, για να οδηγηθούμε στη δημοκρατία."
Ένα από τα πιο σαρκαστικά και πρωτότυπα σχόλια που διάβασα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την αποχή από τον pitsirikos.


Η καπηλεία της αποχής καλά κρατεί. Τα μεν λεγόμενα κόμματα της εξουσίας μετά από μια μέρα δήθεν σκεπτικισμού για την αποχή, την αγνοούν και βολεύονται με την κυριαρχία τους (ειδικά στην ελληνική επαρχία). Τα δε λεγόμενα κόμματα της αντίδρασης - αυτοί οι μόνιμα εθνικοί Σωτήρες - ερμηνεύουν την αποχή ως αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική και δυσαρεστημένους που δυστυχώς δεν πήγαν μαζί τους και δίνουν παντοδυναμία στο εγκληματικό ΠΑΣΟΚ και την επικίνδυνη ΝΔ.

Το επιχείρημα τους δε στέκει. Από πότε το 50% της αποχής είναι δυσαρεστημένοι Πασοκτζήδες; Δηλαδή αν κατά μ.ο. οι στηριζόμενοι υποψήφιοι απ'το ΠΑΣΟΚ μάζεψαν το 35% της πίτας ανά την επικράτεια και το 50% της αποχής είναι οι δυσαρεστημένοι του με μια πρόχειρη ακολουθία αριθμητικών πράξεων φτάνουμε πως ο πυρήνας του ΠΑΣΟΚ πλησιάζει το 43%. Άρα για ποια ήττα του δικομματισμού μιλάμε; Κάτι λιγότερο από τους μισούς Έλληνες είναι Πασοκτζήδες και ελαφρώς λιγότεροι της Νέας Δημοκρατίας.


Μια άλλη all-time classic ερμηνεία της αποχής είναι ότι οι νέοι βαριούνται να ψηφίσουν (ναι, οι λεγόμενοι νέοι της παραλίας στις Ευρωεκλογές) και είναι απολιτικοί. Αν το 50% που δεν ψήφισε είναι νέοι, τότε η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Ψαχουλεύοντας εφημερίδες και blogs, μπορεί να βρει κανείς δεκάδες δήθεν αναλύσεις της αποχής. Είναι αστεία και σοβαροφανής η όλη ιστορία, οπως και οι εκλογές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Φέτος, μάλιστα δεν κανιβάλισα καν παρακολουθώντας τηλεοπτικά πάνελς. Σιχάθηκα και αυτή την ωμή διασκέδαση γιατί βρωμάει ο οχετός. Και κλείνω με άλλο ένα απόσπασμα από το κείμενο του pitsirikos: "Για να ανεβεί το ποσοστό συμμετοχής, η κυβέρνηση σκέφτεται να επαναφέρει τον εξοστρακισμό, επειδή είναι σίγουρο πως -αν συμβεί αυτό- όλοι οι Έλληνες θα πάμε τρέχοντας στις κάλπες". Ο εξοστρακισμός πραγματικά εγγυάται αύξηση της συμμετοχής, αλλά μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατεία για τους εξοστρακιζόμενους, δε θα έχει πια ισχύ η λαϊκή ετυμηγορία.

Υ.Γ.1: Η γυναίκα του Θόδωρου πώς τα πήγε; Ξέχασα να τον ρωτήσω...
Υ.Γ.2: Ψηφίστε ΝΔ και Σαμαρά για την κατάργηση του μνημονίου. Η ΝΔ θα εφαρμόσει τον κομμουνισμό, μιας και δε μπορεί το ΚΚΕ. Πάντα έλεγα πως τα άκρα ταυτίζονται και χρησιμοποιούν παρόμοια μέσα πειθούς.
Υ.Γ.3: Κάποιοι θεωρούν απαιδευσία των Ελλήνων την αποχή τους. Απλά το αναφέρω χωρίς σχολιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: