16.4.11

ΑΜΗΧΑΝΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Αυτός είναι ο μεγάλος τίτλος του εξωφύλλου της "Free Sunday" και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Έχουμε διανύσει ένα σημαντικό μέρος της διακυβέρνησης και των μέτρων ΠΑ.ΣΟ.Κ. (ή Δ.Ν.Τ. αν προτιμάτε). Κάποιος θα μπορούσε να βάλει λεζάντα, "αντιλαϊκή πολιτική", αλλά θαρρώ πως θα ήταν ελλιπής. Στην πραγματικότητα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δείχνει ανίκανο και αμήχανο να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας (που ως επί το πλείστον εκείνο δημιούργησε) και κάνει σπασμωδικές κινήσεις.

Δε γνωρίζει ούτε τα έσοδα ούτε τα έξοδα της χώρας, υπερχρεώνεται και δε μπορεί να αποπληρώσει τις δόσεις. Επιλέγει "εύκολα" νομοσχέδια που πλήττουν τους μικρομεσαίους, σχεδόν καταργεί τη μεσαία τάξη, ετοιμάζονται αποκρατικοποιήσεις και αποτέλεσμα από αυτή την πολιτική λιτότητας δεν υπάρχει. Αναρωτιέμαι υπάρχει κάποιος που μπορεί να εκτιμήσει σε πόσα χρόνια θα μπορέσει να ορθοποδήσει κάπως το κράτος μας;

Θυμάμαι τον Ε.Βενιζέλο (του οποίου τις διανοητικές ικανότητες θαυμάζω απεριόριστα) στην εκπομπή του Ν.Χατζινικολάου να επιμένει πως υπάρχει σχέδιο και πως άμεσα φαίνονται μόνο τα αποτελέσματα της αύξησης του Φ.Π.Α. και των περικοπών μισθών και πως θα παρθούν και μέτρα "ελέγχου των ισχυρών" μέσω της εφορίας που θα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Όσο αφελής κι αν θέλω να είμαι, η λογική λέει πως πρώτα πρέπει να οργανωθούν και να εφαρμοστούν τα μακροπρόθεσμα σχέδια, ώστε να μην καθυστερήσει υπερβολικά η καρποφόρησή τους. Αντιθέτως, κωλυσιεργούν σε αυτά και καθημερινά ψάχνουν να βγάλουν απ'τη μύγα ξύγγι.

Πέραν των προσωπικών συμφερόντων όλων των πολιτικών, διακρίνω κι εγώ αυτή την αμηχανία αντιμετώπισης του οικονομικού ελλείματος και της δυσλειτουργικής (ή ανύπαρκτης) ανάπτυξης. Όπως, η Ν.Δ. επέδειξε ατολμία, έτσι και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βλέπουμε άκρατη αμηχανία. Ένα πελάγωμα για το οποίο έχουν όλη την ευθύνη οι ίδιοι, γιατί πήραν απατεωνίστικα τις τελευταίες εκλογές με ατάκες τύπου "λεφτά υπάρχουν". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: