1.3.11

ΟΥ ΓΑΡ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΓΗΡΑΣ

Αφορμή για το post στάθηκε η κίνηση του σημαντικού Ελληνογάλλου σκηνοθέτη, Costa Gavras, να προσκαλέσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ.Πάγκαλο, να παρευρεθεί στο Παρίσι στην εκδήλωση για το έργο του. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους πλήθος Ελλήνων φοιτητών, αρκετοί από τους οποίους φοιτούν στο Παρίσι.


Ο Gavras δεν είναι απλώς ένας κινηματογραφιστής. Είναι ο άνθρωπος που γύρισε το "Ζ" (1969, 2 όσκαρ κι άλλες 3 υποψηφιότητες) και τόσες άλλες έντονα πολιτικές ταινίες. Στο παρόν, φαίνεται πως προδίδει την ιστορία και τη στάση ζωής του με αυτή την κίνηση.

Πολλοί παρευρισκόμενοι επιτέθηκαν φραστικά στο ιερό τέρας της κυβέρνησης (άλλοτε επαναστάτη του '68) και του έθεσαν ερωτήσεις που αφορούσαν τα δύο φλέγοντα ζητήματα του σήμερα. Την εξοντωτική οικονομική πολιτική απέναντι στις λαϊκές μάζες και το θέμα της μετανάστευσης και των απεργών πέινας.

Ο Παν-κάλος ζήτησε να ακυρωθεί η εκδήλωση και χαρακτήρισε φασίστες αυτούς που διαφωνούν μαζί του. Ο Gavras προσπάθησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες (αποτυγχάνοντας) και τελικώς ο αντιπρόεδρός μας εκδιώχθηκε (ένα απόσπασμα εδώ για όσους γνωρίζουν τη γαλλική).

Καλό μήνα...

2 σχόλια:

navarino-s είπε...

πολύ καλή η ανάρτηση σου και πιάνεις έξυπνα το θέμα αλλά πιστεύω δεν είναι θέμα γήρατος αλλά η γλύκα της εξουσίας που ο συγκεκριμένος χοντρός την έχει καβάλλα από το 1981 χωρίς ποτέ να διανοηθεί ότι φέρει μεγάλες ευθύνες για τα σημερινά χάλια και θα πρέπει κάποτε να λογοδοτήσει και όσο για τα τυπικά προσχήματα περί δημοκρατίας αυτός τα έχει χεσμένα όταν κάθε τόσο κατηγορεί το σύριζα ότι υποθάλπτει και εκτρέφει τρομοκράτες κατηγορίες βαρύτατες για εκλεγμένο κόμμα του κοινοβουλίου και γι' αυτό πιστεύω ότι πολύ ευγενικά του φερθήκανε τα παιδιά εκεί πέρα.
καλό μήνα!

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Πέρα από τα καθαυτά γεγονότα με τον αγαπημένο μας δημοκράτη Πάγκαλο που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει με τον τρόπο του, με εντυπωσίασε αρνητικά η κίνηση του Γαβρά.